Váleční zajatci na Jesenicku v letech 1939 - 1945

Váleční zajatci na Jesenicku v letech 1939 - 1945

12.07.2023 | Aktuality

Před měsícem proběhl křest knihy, která je našim společným dílem (Roman Janas & Pavel Macháček). Následující dny po křtu bylo možné knihu zakoupit přímo ve Válečném muzeu obce Česká Ves. Od tohoto týdne je tak možné učinit i na OÚ v České Vsi. Od srpna se nabízí i třetí možnost knihu poslat poštou. Stačí mě kontaktovat na emailu (muzeum@cves.cz) nebo na tel. čísle 739 306 506.

Tady krátká ukázka ze vzpomínek novozélandského válečného zajatce, který část svého zajetí strávil v Supíkovicích. Syn Horace Woodse mě i se svou ženou navštívil v roce 2019. Příběhy zajatců najdete ve třetí části knihy.
 „17. prosince, neděle. Skvělý den. Slunce svítilo na zmrzlý sníh. Stovky a stovky americkkých letadel v doprovodu stíhaček. Znělo to jako bouře. Když nad námi letěly, koukali jsme se zatajeným dechem. 18. prosince, pondělí. Další úžasný den. Letadla nad námi jako včera a my jsme strávili čas oběda jejich sledováním. Ten pohled nám udělal moc dobře. Úterý 19. prosince. Zataženo a nízká oblačnost. Chlapci byli zase nad námi, ale neviděli jsme je. Večer jsme tu měli koncert a přivítali jsme Nový rok. Taky jsme zpívali. Já jsem zpíval písničku Haka, abych trochu odlehčil té tíži. Jedeme dál. Poslední dva měsíce mého života byly víc náročné než ty ostatní. Všem nám tu v ten večer bylo zcela jasné, že chceme pryč z tohoto zatraceného místa.“

Fotografie
Není záznam
Ke stažení
Není záznam