Křest knihy Váleční zajatci na Jesenicku v letech 1939-1945

Křest knihy Váleční zajatci na Jesenicku v letech 1939-1945

14.06.2023 | Aktuality
Na Dni obce Česká Ves 10. června 2023 proběhl dlouho očekávaný křest knihy o válečných zajatcích.
Splněným snem většinou něco dlouhého končí a je možné se ohlédnout zpátky, jestli to všechno za to stálo. Ano stálo! Ten poslední týden před samotným křtem byl plný nervozity, ale naštěstí je to za mnou.
Mnohokrát se objevily chvíle, kdy se nedařilo, kdy jsem si myslel, že jsem na pomyslné hranici, kdy už prostě nelze zjistit více informací o válečných zajatcích.
V nejtěžší chvíli však vždycky přišla podpora od mé ženy Lucie. která vždy byla mou oporou. Vytvořila takové zázemí, kdy jsem se mohl věnovat tomu, co mám rád.
Věřil jsem, že stále mezi námi žijí rodiny, které čekají na svého příbuzného. Snad ani nemusím popisovat tu radost, když se skutečně někoho takového podařilo i po sedmdesáti letech najít a identifikovat, a tyto informace předat žijícím příbuzným. Já jsem ten pocit naštěstí zažil několikrát...
Informace jsem sbíral dlouhých osmnáct let. Na samotné knize jsem s Pavlem Macháčkem pracoval šest let. Všem, kteří nám ji pomohli "dostat" svým finančním darem do tiskárny moc děkujeme. Stejně tak obci Česká Ves, která byla významným partnerem. Jako poděkování se jména dárců dostala na stránky knihy a dostali výtisk zdarma.
Ostatní si knihu mohou zakoupit už teď v muzeu za 350 Kč.
Roman Janas
Ke stažení
Není záznam